Futófeliratok

A 8.a és 8.c osztályosokkal készült ez a projekt 2*45 percben.

Felhasznált elemek:

  • 10 db micro:bit (köszönet az ARM Hungary-nak)
  • 5 m WS2812B 5050 RGB 300 ledszalag 10 db-ra vágva (ebay)
  • 5-5 db krokodil csipesz (piros, fekete, fehér) kettévágva, beforrasztva (ebay)
  • 4 db tartó saját tervezés, nyomtatás

Első óra 8.A

Az első órán az A osztályosokkal az egyes sorokhoz tartozó kódot írtuk meg, minden micro:bit-hez egy sor tartozott. Excelben készítettem el hozzá a táblázatot, az alapján azonosították be kinek melyik ledet kell felkapcsolnia. A kódolási felületen teszteltük csak le, hogy fut-e a projekt, ezután csatlakoztattuk az előkészített 10*30 pixel számú mátrixhoz a kontrollereket. Sorról-sorra kapcsoltuk be a tápfeszültség rákapcsolásával, így nyomon tudtuk követni a felirat kialakulását. A tizedik sor bekapcsolása után mindenki elégedett volt az eredménnyel.
10*30 mátrixban elkészített felirat innen letölthető

Második óra 8.C

A második órán a C osztályosokkal az előző kódot tovább gondolva futófeliratot alakítottunk ki. A fejtörést az okozta, hogy milyen módon indítsuk egyszerre a 10 micro:bit-en a futófelirat kódját.

Ötletek:

  • Az A vagy B gombot a 10 egységen egy időben megnyomva indítani a rotálást
  • Egy 11. micro:bit-ről rádiójelet küldeni az indításhoz
  • A fényszenzort használva, ha lekapcsoljuk a villanyt induljon a rotálás (ez nyert)

Első próbálkozásra 64-re állítottuk a fényerősséget, ha ez alá csökken, akkor fusson le a rotáció. Mindenki izgatottan várta, hogy kialudjanak a fények és elindult a felirat, teljes siker. A felkapcsolás után, pedig abban a pozícióban állt meg ahol éppen tartott. Néhány fel-le kapcsolás után 1 pixeles pontossággal sikerült megállítani a feliratot.

További ötletek a következő hétre, a 10*30 mátrixba saját felirat, grafika szerkesztése (akár többféle szín felhasználásával), esetleg a ledsorok változtatásával egyszerű, 3-4 fázisú animáció készítése.

Itt a 10. sor kódja

Last modified: Wednesday, 28 March 2018, 11:35 AM